NetApp FAS3220

NetApp FAS2220 tároló

A FAS3220 a középkategóriás termékcsalád (FAS3200) kisebbik típusa, amelyen elérhető a teljes NetApp adatvédelmi és intelligens adatkezelési szoftver portfolió. Egyaránt alkalmas középvállalati központi tárolónak ugyanúgy, mint nagyvállalati környezetben egy kritikus szolgáltatáshoz céleszköznek.

Az új eszköz típusok valódi egységes architektúrájukkal is teljes mértékben illeszkednek a NetApp dinamikus, agilis vállalati adattárolási infrastruktúrájába, amely három alappillérre épül:

 • az intelligens tároló- és adatfelügyeletre,
 • a folyamatos rendelkezésre-állás biztosítására,
 • és a szinte korlátlan fürtözött skálázhatóságra.

Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a vállalati informatika az üzleti igényeket úgy szolgálja ki, hogy az IT szolgáltatások és üzleti adatok elérhetősége szűkösebb anyagi és emberi erőforrások mellett is kiemelkedően magas szintű legyen. A sűrűn változó üzleti elvárásokhoz, prioritásokhoz az ilyen képességekkel rendelkező tároló infrastruktúra egyszerűbben igazítható, alakítható, hiszen menet közben, dinamikusan változtatható számos paramétere.

A FAS3220 támogatja a NetApp mindhárom, flash alapú teljesítménynövelő gyorsítótár-technológiáját:

 • a tároló vezérlő bővítőkártyaként elérhető Flash Cache-t, mely ideális választás adatbázis, vagy email szerverek gyakran változó adatelérésének olvasási műveleteinek drasztikus gyorsítására;
 • a tároló polcokba helyezhető SSD-meghajtók a merevlemezekkel összerendelhető csoportjait,
  az írási és olvasási műveletek sebességét egyaránt növelő Flash Pool-t. A nagykapacitású SATA meghajtókkal kombinálva kiváló teljesítmény/kapacitás/költség arány érhetőek el;
 • a tárolókhoz kapcsolódó szerverekben beépíthető Flash kártyákat, azaz a NetApp gyorsítótár-intelligenciával együttműködő Flash Accel-t, mely akár 90%-kal is csökkentheti a szerveren futó alkalmazások reakcióidejét, virtualizációval konzisztens működésével.

A FAS3220 jövőbiztos a SAS technológia használatával, míg a meglévő beruházásait (pl. DS14 FC diszkpolcokba) is megvédi széles kompatibilitásával. A legújabb Data ONTAP 8 platform lehetővé teszi a fejlett 64-bites tárterület kezelésre (így akár 60TB-t is kezelhet egy logikai egységként), ezáltal nagyobb kapacitást kezelhet egységes módon, blokk szinten deduplikálva elsődleges tárolórendszereinek adatait is. A deduplikációval virtualizációs vagy adatmentési tárterületeken akár 90%-os megtakarítást is elérhet, azonban számos további technológia is elősegíti a hatékony tárhely gazdálkodást:

 • RAID-DP®: a RAID-6 és NetApp WAFL absztrakciós rétegével együtt a RAID-5 és 10 is kiváltható
 • FlexVol – thin provisioning: a rugalmas tárhely kiosztás, segítségével megelőzheti az évekre előre egyes szervereknek fixen kiosztott kapacitás elpazarlását
 • Snapshot™ alapú mentés, klónozás, replikáció: teljesítmény és tárhely veszteség nélkül lehet az adatokat kezelni, így erre építhet adatmentést, teszt-fejlesztési rendszert és több telephelyes DR megoldást is.

Felügyeleti eszközből igen széles a választék: az alap parancssoros felülettől kezdve a Windows/Linux alapú grafikus konzollal és a kliens-szerver architektúrájú központi rendszerrel, illetve a virtualizációs platformokhoz (VMware, Hyper-V, XenServer) elérhető plugin-ekkel egyaránt kezelhető a NetApp összes tárolórendszere. Ráadásul ezek ingyenesen az alap licenszcsomaggal érkeznek!

A FAS3220-nél nagyobb teljesítmény, kapacitás igény esetén a FAS3250 típust, vagy a 6200-as sorozatot javasoljuk. Amennyiben más gyártó által szállított FC tárolórendszerrel már rendelkezik, annak kapacitását a jelenleg szintén akciós V3220-al virtualizálhatja (NetApp funkcionalitást biztosítva).

Kiszerelés, fizikai csatlakozók (portok)

A NetApp FAS3220 egy- és kétkontrolleres változatban is kapható. Mind az egy-, és a kétkontrolleres változat egy darab 3U méretű házban helyezkedik el, redundáns tápegységgel és távfelügyeleti modulokkal felszerelve. Amennyiben IOXM modullal (PCI bővítési lehetőség), vagy speciális MetroCluster kiépítésben rendelik, akkor a kontrollerek külön házban érkeznek.

Egy 3220-es kontrolleren az alábbi beépített portok találhatók (a két kontrolleresen összesen ennek duplája):
2db 1Gb/s Ethernet + 2db 6Gb/s SAS + 2db 4Gb/s FC

A kontrollerek az alaplapi portokon kívül, alapkiépítésben 2-2db bővítőkártyát fogadnak. Rendelhető azonban IOXM bővítőmodullal ellátott változat is, melyek segítségével további 4-4db, azaz összesen 6-6db bővítőkártyával szerelhető a tároló. Ezekbe tetszés szerint, akár vegyesen is helyezhetünk 4/8Gb-es FC HBA, 1 vagy 10Gb-es Ethernet, 6Gb-es SAS illetve FCoE/10Gb Unified Target Adapter kártyákból összesen 6 darabot kontrollerenként. A fizikai csatolókon felül megfelelő protokoll licensz is szükséges (lásd a Funkcionalitás bekezdésben).

A maximális port számok a két kontrolleres kiépítésnél az alaplapi portokat is figyelembe véve (IOXM nélkül/ IOXM modullal):

 

FCoE és 10Gb Eth

1Gb Eth

SAS

8Gb FC

4Gb FC

mennyiség/port

8/24

20/52

20/52

8/24

20/52

 

Kapacitás

A FAS3220-es a kontrollerházba épített belső merevlemezzel nem rendelkezik, ami azt jelenti, hogy legalább egy diszkpolcra szükség van a rendszernek. A NetApp-nál jelenleg kapható összes diszkpolc csatlakoztatható a rendszerhez. A lehetőségeket az alábbi táblázat tartalmazza:

diszkpolc

magasság

bekötés

SAS/FC

SATA

SSD

DS4243

4U

3Gbps SAS porton

12/24x 3,5” SAS 300/450/600GB 15k RPM

12x/24x
1/2/3TB 7,2k RPM

6,12,24 x 100GB

DS4246

4U

6Gbps SAS porton

-

12x/24x
1/2/3 TB 7,2k RPM

hibrid SSD/SATA:
6x100GB SSD +
18×1 vagy 18x3TB SATA

DS2246

2U

6Gbps SAS porton

12x/24x 2,5” SAS 450/600/900GB 10k RPM

-

-

DS14

3U

FC porton

meglévő ügyfelek számára, a HDD kompatibilitás ellenőrzése javasolt

DS4486

4U

6Gbps SAS porton

-

48x 3TB 7,2k RPM

-

A rendszer maximális kiépíthetősége 480 darab merevlemez, ami 3TB-os lemezek esetén 1440TB névleges nyers kapacitást eredményez (DataONTAP 8.1.2 esetén). Javasoljuk, hogy a kapacitás méretezésnél a valós kezelt adatmennyiségeket és alkalmazásokat adja meg szakértőnknek, aki ezekből kiszámolja nyers kapacitás igényét.

Részletesebb specifikációkat a gyártó honlapján angol nyelven olvashat.

Szoftver funkcionalitás

A FAS3220-hez alapkiszerelésben, felár nélkül választhat 1 db elérési protokollt (FCP iSCSI, NFS, vagy CIFS/SMB), az alap DataONTAP Essentials funkcionalitás mellé:

 • HTTP, Deduplication, Thin Provisioning, RAID-DP®, Snapshot, FC MultiPath (DSM/MPIO)
 • Open Systems SnapVault, MetroCluster + SyncMirror®, MultiStore®, FlexCache®, FlexShare®

Felügyeleti eszközök: System Manager, OnCommand Unified Manager, Virtual Storage Console

A további protokollok és szoftverek felárral rendelhetők kontroller alapon (bővebb információ a 3200-as licenszelési útmutatóban).

 • SnapRestore: Snapshot visszatöltése másolás és manuális adatmozgatás nélkül
 • SnapMirror: aszinkron és szinkron türközés LAN/WAN IP vagy FC alapon
 • FlexClone: klónozás, azaz írható Snapshot, például teszt-fejlesztési rendszerhez
 • SnapVault: különbözeti adatmentés, másik NetApp tárolóról vagy OSSV-vel külső szerverekről
 • SnapManager Suite: alkalmazás integrált konzisztens Snapshot kezelés (pl. Exchange, SQL, Sharepoint)
 • Complete Bundle: az összes protokoll és itt felsorolt bővítő szoftver funkcionalitás